2011. november 29., kedd

Körábrázolás

Nr. 016.

Az alábbi példán keresztül mutatnám hogyan ábrázoljunk kört egy adott síkban.
Ha egy általános helyzetű síkban ábrázolunk kört akkor annak mindkét vetülete ellipszis lesz. Ilyenkor "elég csak" a nagytengelyek és kitengelyek kiszerkesztése mind az első és második képen. Síkforgatással tudjuk kiszerkeszteni a kör középpontját.
Az első és második képen szerkeszthetjük az ellipszis átmérőket. A nagytengelyekkel kezdjük és mindig az adott főegyenessel párhuzamos és a megadott kör sugarával azonos nagyságú. (mivel ez az ellipszis valójában kör csak a vetületben az, így a nagytengely a leghosszabb átmérő ami még nem torzul) Az első képen az első főegyenessel párhuzamos a nagytengely a másodikon pedig a második főegyenessel. A kistengely pedig a nagyra merőleges, nagyságát pedig úgy tudjuk meghatározni hogy visszaforgatjuk a forgatott képbe.

Itt egy konkrét példa:


Adott a P pont és a t = XY egyenes, valamint a t-re illeszkedő T pont. Ábrázoljuk azt a kört, amely áthalad a P ponton, és a t egyenest a T pontban érinti. Szerkesszük meg a kör lényeges átmérőit, továbbá ezek végpontjaiban az érintőket, és rajzoljuk meg a vetületi görbéket. P(45, 70, 235); X(45, 100, 275); T(100, --, --); Y(200, 150, 205).

A megoldás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése